Xarxes Socials

Entrevista de Tristán Elósegui a Daniel Rodrigo, co-fundador de InfluenZia.

1.- Com ha evolucionat Social Media per a les empreses en aquests tres anys?

Des del meu punt de vista, que ve condicionat per la meva experiència personal, veig un sector Social Media més professional (millors eines, professionals més preparats, productes més avançats), més integrat (a la resta de departaments de l’empresa i en la resta de productes de l’agència) i més reconegut (ja no som «els bojos que quan van a l’oficina es passen el dia a Facebook»).

2.- Has vist alguns temes que en aquell moment eren tendència que ara siguin realitats o estiguin a prop de ser-ho?

Em vénen el cap uns quants… però… em quedo amb el mòbil. Portàvem anys dient «aquest serà l’any del mòbil», i, quan per fi sembla que ha arribat, ens hem adonat que «això no va de mòbils», sinó de «mobilitat».

3.- Com es dissenya una estratègia en social media? Breu descripció i fases

Temps enrere, quan havíem de ser molt educatius amb els clients, treballava amb un cicle molt simple:

Listen: monitoritzar, escolta, consumer insights…
Build: desenvolupament d’apps, microsites, plataformes…
Engage: contingut, interacció amb usuaris…
Amplify: campanyes de paid media.

Avui, treballem amb un procés de planificació molt més complex, on analitzem el paper de cada mitjà, tractem d’entendre més en profunditat els punts de contacte amb el consumidor, analitzem el seu procés de compra, el mercat, creem una plataforma estratègica, establim les mètriques i els factors d’èxit, assignem pressupostos a campanyes… en definitiva, creem una estratègia d’alt nivell i després l’adaptem als diferents canals.

4.- Dels elements que has descrit a la pregunta anterior quins són els tres més importants i per què?

Independentment de canals, campanyes i pressupostos … si analitzem consumidor, producte i mercat, sempre tindrem una base sòlida sobre la qual treballar.

5.- Hem evolucionat d’un plantejament en què es deia que Social Media no és una eina de venda a començar a buscar i mesurar el retorn d’inversió (ROI) teníem raó abans o ara? Quin és el teu plantejament sobre aquesta qüestió i com fas el ROI (en cas que ho facis)?

Aquí el problema és, com sempre, que tractem de veure el món en blanc i negre, quan en realitat, gairebé tots són grisos. Hem llegit mil vegades a partidaris de «el Social Media val per vendre» i de «el social mitjana NO val per vendre». El problema és que la pròpia formulació de la frase és tan poc precisa que ni val la pena discutir.

Si fem branding, mesurem en termes de branding. Si fem resposta directa, mesurem en termes de resposta directa. Però, no podem jutjar al social mitjana amb KPIs de vendes quan gairebé el 100% de les accions al canal són de branding.

6.- En aquests anys el social listening i monitoring s’han anat assentant en les empreses podries definir breument i destacar els punts més importants d’una estratègia d’escolta activa?

Al ser termes en anglès, he llegit de tot a Espanya, gent que els diferencia, gent que els fa servir com a sinònims … aquí als EUA els diferenciem:

La monitorització sol dur a terme amb eines específiques, per analitzar temes concrets (p.ex. atributs d’un producte / marca) i la seva evolució en el temps.

El social listening és més obert, i tracta d’esbrinar quins són els temes «calents», en comptes d’estar pre-assignats.

L’escolta activa, que per a alguns és «pura intromissió», per a altres és un acte de bona intenció d’una marca, que, detectant una necessitat / problema d’un usuari, intervé i suggereix una solució.

7.- Una altra tendència que està prenent força aquests dies, és el relacionat amb el social CRM, big data, etc. Quines coses s’estan fent ara i quins veurem en els propers mesos?

De Social CRM se’n parlava ja fa uns anys. Avui, a mitjans 2013, encara no he trobat cap producte o servei que em convenci de debò. Captar adreces d’email amb apps de Facebook, no és Social CRM. O sí, però, per descomptat, no és ni un 5% del que podrem fer quan de veritat hi dediquem temps i matèria grisa a desenvolupar el producte.

Sobre el «big data» més del mateix. És clar, si els números, les dades, la informació … hi són. Però encara no sabem com aprofitar-los. Precisament aquesta dificultat a l’hora de processar ha fet que comencem a parlar de «Meaningful data», i de com podem utilitzar aquesta informació perquè la relació entre marca i consumidor sigui estable, veritable i duradora.

Font: http://tristanelosegui.com/2013/06/18/social-media-daniel-rodrigo-estrategia-facebook-evolucion/

email
Publicat per Socialteam Data 06/08/2013 Tags , No hay comentarios

No hay comentarios

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *